Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Első kalandunk a kutyakozmetikában - Otthoni ápolási tippek

Első kalandunk a kutyakozmetikában - Otthoni ápolási tippek
Nyár volt, kezdett már a kánikula is berobbani, amikor is elérkezettnek láttam az időt, hogy Vacakkal meglátogassuk a fodrászt. Otthon már a kádhoz, vízhez, fésüléshez hozzászokott, minden sétálás után mancsi mosás várt rá, és mivel a kanapén, ágyban is megfordult a kis pamacs, samponos fürdetésen is átestünk. Szóval nagy bizalommal indultunk, én kis naiv még azon töprengtem, hogy vigyek-e magammal olvasni valót, amíg várok….hát arra nem volt szükség. A kutyakozmetikus leányzó egyből átvette a kutyust, feltette az asztalra és már kezdte is ollóval vágni a bundáját. Vacak persze nem hagyta magát, próbált volna szabadulni, elkezdett sírni, nyüszíteni, a világ fájdalma egy szempillantás alatt a pofijára volt írva. Az üzlet előtt a járókelők csak néztek, mi folyik bent, kit ölnek éppen. 
Egy ideig ültem, vártam, hátha abbahagyja, aztán nem bírtam már hallgatni a szerenádot, így hát odaléptem és próbáltam megfogni, megnyugtatni. Ez csak olaj volt a tűzre, utólag belegondolva. Az a röpke 1-1,5 óra egy örökké valóságnak tűnt. Szerintem ezt a kutyakozmetikus leányzó is így érezte. Vacak két lábon állva, félig a nyakamban kapaszkodva, én jól összekarmolva vártuk a procedúra végét. Az eredmény elsőre borzasztónak tűnt. Az eddig kis szőrös, bozontos cuki kutyusból lett egy pamacs farkincás kis rövid szőrű oroszlán bébi. El kellett telnie egy két napnak mire megszoktam a látványt. Második alkalomra más kozmetikust választottam, akit előre felkészítettem, hogy ez bizony kemény menet lesz. Meglepetésemre nem is volt olyan borzasztó. Vacak igaz végig dünnyögött, próbált egyszer kétszer szabadulni, de Klaudia határozott volt, nem engedte neki a ramazurit. Pikk-pakk 1 óra alatt fürdetéssel együtt kész is volt, csinosan, illatosan mehettünk haza. 
 
De mire is kell figyelni otthoni ápolás terén? Mikortól vihető először egy kiskutya kozmetikushoz?
Klaudia, a Beni kutyakozmetika tulajdonosa összefoglalta Neked gondolatait e témákban:
„Kutyaápolás alatt a kutya bőr és szőrzet ápolását értjük, azon belül is a fürdetést és fésülést. Mindegy, hogy kölyök vagy idős állatról van szó, érdemes minél előbb hozzászoktatni kedvenceinket az otthoni ápolási szokásokhoz. Kölyökkutyusokat 6 hónapos kórtól javasolt először szakemberhez vinni. Ha van rá lehetőséged, érdemes többször elsétálni a kozmetikus felé kutyusoddal, érezze a szagokat, megismerje a helyet. Én szoktam javasolni kis kutyás gazdiknak, többször ugorjanak be hozzám a kozmetikázás elött, ha csak 5 percre is. Hidd el, kutyusodnak sem lesz ijesztő a hely.

 

Na de mit tehetsz Te otthon?

Azt szoktam javasolni első gazdisoknak, hogy próbálják meg azt az időpontot megtalálni, amikor nyugis állapotban van kis kedvencük. Ekkor tegyék fel valami magasabb pontba pl. egy mosógép teteje (nyilván ha engedi a mérete) és szépen a nyakától haladva a hátán végig,lábait,mellkasát,fülét egyszóval mindenét szépen egy kefe segítségével fésüljék át.

Fésülés során nem csupán a kihullott szőrt távolítod el, hanem a szőrszálakon tapadt port és koszt is. Rengeteg féle fajta eszköz áll már a gazdik rendelkezésére, de mindig szem elött tartsuk, hogy kutyusunk milyen szőrzettel rendelkezik.  Egy puhább szőrű kutyusnak egy puhább fogú kefét kell választani, egy durva szőrű kutyusnak pedig egy durvább fogú kefét érdemes beszerezni. Szőrtipustól és hossztól függően minimum heti rendszerességgel, de akár heti több alkalommal is javasolt a szép ápolt csomómentes szőr érdekébe elvégezni a műveletet. 
Fürdetés alatt nem a napi rendszeres tisztálkodás értendő, mert hiába fontos egy kutya fürdetése mégis jó ha tudod, hogy a fürdések alkalmával a kutya bőrének természetes védekező rétegét is lemosod. Pontosan ezért egy kint tartott kutya esetében nem javasolt a samponos fürdés, hiszen neki a kinti élethez szüksége van a bőrének arra a védőrétegre. Egy bent tartott kutya esete más, ott akár 4-6 hetenti fürdetés is megengedett, természetesen a megfelelő samponokkal és megfelelő kiöblítéssel.
 
Menete:
  • Fésülés
  • Betesszük a kádban bevizezzük
  • Samponozás (higítva)
  • Öblítés 
  • Alapos törölközés
  • Kefével való szárítkozás
Figyeljünk mindig a megfelelő sampon kiválasztásra, és arra, hogy víz a kutya fülébe és orrába sose jusson!
 
További területek, melyek ápolást igényelnek: fülek és szemek
Egyes kutyáknak elég sok szőr van a fülükben.
Ezeket fontos eltávolítani, általában a kutyakozmetikusok ezt szőrtépéssel oldják meg. Otthoni ápolásként egy nedves vattával vagy erre a célra kifejlesztett folyadékkel szépen heti 1x alkalommal kitörölheted a füleket, de figyelj, mélyre hallójáratba sose nyúlj!
Szem környéke: itt a szemfolyásra, csipásódásra gondoljunk. Elég jellemző sajnos, és pl. egy fehér szőrű kutyusnál nagyon is feltűnő. Szoktam javasolni, hogy borvízzel tartsuk kutyusaink szem környékét tisztán. Érdemes ezt olyan sűrűn tisztítani, amit a kutyus csipásodása igényel, ez akár napi rendszeresség is lehet. Ha azonban a csipásodás mértékében látsz változást, érdemes állatorvossal konzultálni, mi okozhatja.
Bűzmirigy: ezt inkább rövidre zárnám, ha kutyusodnak problémája akad vele akkor kérlek vagy keress fel egy kutyakozmetikust, vagy egy állatorvost, aki rendbe teszi kutyusod bűzmirigyét!
Lenne még egy ilyen dolog az pedig a Karom vágás. Ha nem vagy benne biztos, nem csináltad még, kérlek ne is próbálkozz! Kutyakozmetikus vagy állatorvos segít! Fontos a kutyusod karmát rendben és megfelelő hosszban tartani! Itt jegyezném meg, hogy sétálások után, érdemes a tappancsokat átnézni, főleg tavasszal, amikor is sok szúrós növény kezd már az avarban kibújni. Egy elbújt, bőr alá befúrt toklász nagy galibákat és fájdalmat is tud okozni, így mindig nyitott szemmel járjunk kutyánk mellett."